Groen dak in Utrecht Staatsliedenbuurt

Hoe organiseer je zo’n buurtinitiatief?

Recentelijk heeft UWGroendak bij 34 bewoners van een aantal huizenblokken in Utrecht Noord-Oost een groen dak aangelegd op de bergingen.  Met een groen dak wilden zij hun uitzicht verbeteren en een steentje bijdragen aan de afkoeling van de stad in de zomer en bijdragen aan waterbuffering in natte perioden. Het insectenleven, binnenklimaat en de verlenging van de levensduur van de dakbedekking waren andere interessante redenen. Zij namen als buurt hiertoe het initiatief, maar hoe gemakkelijk ging dat eigenlijk? We vroegen dit aan Gert Heerschop, één van de initiatiefnemers.

Wanneer is het idee geboren?

Onze huizen liggen om een mooi centraal en groen ingericht hofje heen. Allerlei bewoners drinken daar regelmatig een kop thee met elkaar of doen er een borrel. De cohesie is sterk en al pratende kwam dit idee boven en bleek er een brede interesse te bestaan.

Hoe hebben jullie je georganiseerd?

Ikzelf en een buurman namen de taak op ons om dit uit te zoeken en te coördineren. De communicatie ging via de bestaande Whatsapp groep.

Hoe vonden jullie de weg richting subsidie?

De website van de gemeente Utrecht is reuze helder en je vindt er een aanvraagformulier.

Konden jullie voor informatie bij de gemeente terecht?

Ja prima, deze gemeente communiceert duidelijk met haar inwoners en heeft het groene denken hoog in het vaandel. Het is zelfs de meest bijenvriendelijke gemeente van Nederland.

Is het makkelijk om goede informatie te vinden?

Jazeker, er staat veel op internet.

Groen dak in Utrecht

Hoe zijn jullie tot de keuze voor een uitvoerder van het project gekomen?

We hebben online drie aanbieders benaderd. We wilden een lokale partner om die te steunen. UwGroendak deed een goede aanbieding en bleek via via in ons netwerk te zitten. Dus de keuze viel op hen.

Tevreden?

Ja. Communicatie en project verliepen soepel, professioneel en vriendelijk. Met als extra een duidelijk onderhoudsadvies en een aanbod voor jaarlijks onderhoud.

Hebben jullie nog lang op de subsidie moeten wachten?

Wat is lang? Zo’n 5 maanden.

Nog een laatste tip voor wie dit ook wil gaan doen?

Ja, een paar om er voor te zorgen dat je er zelf niet te veel tijd aan kwijt bent:

  1. Ga ervan uit dat je GEEN subsidie krijgt, dan weet je zeker dat de deelnemers echt gemotiveerd zijn. En valt het altijd mee achteraf.
  2. Spreek af dat de projectcoördinatoren niet verantwoordelijk zijn voor eventuele tegenslagen of kwaliteitsissues. Het moet wel leuk blijven.
  3. Maak de leverancier duidelijk dat na oplevering eventuele communicatie met elke deelnemer afzonderlijk gaat plaatsvinden.
  4. Laat iedereen vooraf betalen, dan is dat afgekaart.

Ben je ook met een buurtinitiatief bezig?

Lees je het bovenstaande bericht en ben je zelf met iets vergelijkbaars bezig. Kijk dan ook eens naar onze overzichtspagina met ‘Gemeentes die subsidie verstrekken‘ of lees de pagina ‘Buurtinitiatief‘.

Je mag mij ook bellen wanneer je hulp nodig hebt om jouw buurt te mobiliseren zoals de bewoners van de Staatsliedenbuurt in Utrecht.

Leonie Kooijman

Leonie Kooijman

UWgroendak adviseur

Met veel liefde voor groen en een duurzame leefomgeving wil ik wereld een stukje groener te gaan maken. Al jaren ben ik daarom werkzaam in de wereld van groene daken. Hierdoor heb ik mij over de jaren gespecialiseerd in kennis hierover. Kennis die ik graag deel om Nederland van bovenaf steeds groener te maken. Ik adviseer niet alleen de klanten die hun project volledig aan ons uitbesteden maar ondersteun ook de klanten die via de website een doe-het-zelf-pakket aanschaffen.

Heb je een vraag? Bel dan gerust: 06 15 34 94 53