Sedumdak onderhoud: Eenvoudige tips voor een groen dak in topconditie!

Sedumdak onderhoud is niet moeilijk en vraagt niet al teveel van je tijd. Een groen dak op je dak, schuur of uitbouw is weliswaar arm aan onderhoud maar dat wil niet zeggen dat een groen dak helemaal geen onderhoud nodig heeft. UWGroendak heeft overigens een voordelig onderhoudsabonnement dat je volledig ontzorgt, maar zelf kun je het ook als je deze tips voor Sedumdak onderhoud in acht neemt.​

Tip 1. Sedumdak onderhoud: Inspectie

Een sedumdak ervaart stress als de plantjes in groten getale rood kleuren. Dat kan een paar weken geen kwaad, bijvoorbeeld bij grote hitte. Als de verkleuring langer aanhoudt is de Sedummat niet in goede conditie. Het kan te nat of te droog zijn, of te weinig voeding hebben. Ook kunnen er andere plantjes in de mat zijn gaan wortelen die de voeding wegnemen en de Sedumplantjes verdringen. Of de mat is om andere redenen beschadigd. Bekijk jouw groene dak dus 2 x per jaar van dichtbij.

Tip 2. Sedumdak onderhoud: Dichtheid

Een gezond Sedumdak vormt een aaneengesloten groene mat. Kale plekken kun je opvullen met Sedumstekken. Het is het makkelijkste als je voor dit doel een losse Sedumtray in onze webshop besteld. Je kunt de kale plekken dan eenvoudig opvullen.

Tip 3. Sedumdak onderhoud: Voeding

Net als de planten in je tuin bijvoeding nodig hebben om optimaal te kunnen groeien en bloeien, zo heeft ook een sedumdak van UWGroendak voeding nodig. Deze plantjes kunnen echter met weinig voeding toe, daarom kunnen ze groeien op een relatief dunne laag aarde. Twee keer per jaar heeft het dak een beetje bijvoeding nodig voor de voorjaarsbloei en de winterslaap. Er is speciale voeding voor Sedumdaken te koop. Strooi in het voorjaar en in het najaar dunnetjes mest over het dak vlak voor er regen voorspeld is. De voeding zal oplossen en in de bodem worden opgenomen.

Tip 3. Sedumdak onderhoud: Onkruid

Als je dan toch op het dak ben voor inspectie, verwijder dan de eventuele andere plantjes die zijn gaan groeien tussen het Sedum. Dit voorkomt dat deze gaan uitwortelen en zo ruimte en voeding van de Sedum plantjes wegnemen. Je herkent onkruid aan het feit dat het veel hoger en breder groeit dan Sedum. Als het langer is dan 5 cm, trek je het er gewoon uit. Duw in het ontstane gaatje nieuwe Sedum en druk van de zijkanten de aarde er een beetje naar toe.

Tip 4. Sedumdak onderhoud: Water

Natuurlijk is Sedum bestand tegen grote droogte en plotseling overvloedig water. Maar een groen dak kan niet wekenlang met z’n wortels in een diepe plas water staan. Controleer regelmatig de afvoer van het dak. Bij grote droogte is water geven noodzakelijk. Als het 2 weken niet geregend heeft, zet dan de tuinslang of sproeier op het dak totdat er voldoende water is opgenomen.

Nog vragen over Sedumdak onderhoud?

Op zich zijn de tips volgens ons vrij simpel en duidelijk. Mocht je echter toch nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Met veel liefde voor groen en een duurzame leefomgeving wil ik wereld een stukje groener te gaan maken. Al jaren ben ik daarom werkzaam in de wereld van groene daken. Hierdoor heb ik mij over de jaren gespecialiseerd in kennis hierover. Kennis die ik graag deel om Nederland van bovenaf steeds groener te maken. Ik adviseer niet alleen de klanten die hun project volledig aan ons uitbesteden maar ondersteun ook de klanten die via de website een doe-het-zelf-pakket aanschaffen.

Heb je een vraag? Bel dan gerust: 030 87 89 951

Liever persoonlijk advies?We helpen je graag verder

Offerte Aanvragen?
Binnen 1 werkdag een scherpe prijs