Meest gestelde vragen

Hieronder een opsomming van de meest gestelde vragen met betrekking tot het zelf aanleggen of laten aanleggen van een sedumdak of ander groendak.

Planning:

Hoe reken ik het dakoppervlakte van een groendak uit?

Het oppervlakte wordt gemeten tussen de dakranden. Meet de lengte en de breedte hiertussen op en vermenigvuldig deze waarden met elkaar. 

Wat weegt een groendak?

Afhankelijk van de opbouw (pakketkeuze in ons geval) waar u voor kiest, varieert het gewicht van een groendak tussen de 50kg/m² en 100kg/m².

Is mijn dakconstructie sterk genoeg om een groendak te dragen?

Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen bij het toetsen van de dakbelasting:

  • Wanneer er grind op het dak ligt of heeft gelegen dan kun je er vanuit gaan dat het dak een permanent extra dragend vermogen heeft van ongeveer 100kg/m². Ruim voldoende voor een groendak die op circa 75 kg/m² zit (ons medium-pakket);
  • Is dit niet het geval maar heeft u tekeningen van het betreffende dak, een constructieberekening of zijn de balken zichtbaar. Dan kunnen wij doormiddel van een toetsingsprogramma (gemaakt door onze vaste constructeur) een toetsing afgeven voor het draagvermogen van uw (toekomstige groen)dak (maak. hiervoor gerust een afspraak);
  • Is dit allemaal niet mogelijk dan kunnen we uitwijken naar het lichtgewicht systeem. Deze is in principe op elk dak toepasbaar wanneer men met twee personen om 1m² dakoppervlakte kan staan.
Is mijn dakbedekking geschikt voor een groendak?
Wel geschikt!
  • Dakconstructie met EPDM of Bitumen (ook wel dakleer of mastiek genoemd)
  • Betondaken
  • Daken tot 45 graden helling
Niet geschikt! (tenzij er eerst aanpassing worden gedaan).
  • Golfplaten, tenzij deze van Eternit zijn en er voldoende balken onder zitten (en voldoende dik zijn)

Waarom niet? Golfplaten zijn vaak te zwak om daar nog extra gewicht op aan te brengen.

  • Zinken daken

Waarom niet? Een zinken dak kan niet tegen de organische zuren die uitspoelen, daarnaast is zink niet voldoende waterdicht wanneer er een constant vochtig materiaal bovenop ligt.

  • Dakpannen daken (oude pannen moeten er af, en het dak moet geheel voorzien worden van een dakbedekking)
  • Sandwichpanelen
Wat kost de aanschaf van UWgroendak?

Doe-het-zelf

Wanneer u van voornemens bent het dak zelf aan te leggen, kunnen wij u verder helpen in de webshop. www.uwgroendak.nl/webshop. Komt u er niet uit?! Geen enkel probleem, bel of mail ons gerust zodat wij u verder kunnen helpen met het juiste doe-het-zelf-groendak-pakket. Tel: 030 87 89 951 of info@uwgroendak.nl .

Verzorgde aanleg

Wilt u graag een prijs ontvangen voor een volledig verzorgde aanleg? Dat kan! Vul ons offerteaanvraag formulier op de website in (www. https://www.uwgroendak.nl/laten-aanleggen/ ) en wij komen zo snel mogelijk bij u terug met een prijsvoorstel voor de aanleg van UWgroendak.

Onderhoud:

Heeft mijn groendak onderhoud nodig?

Jazeker! Het onderhoud van UWgroendak bestaat uit:
– Tweemaal per jaar (medio april & september) onderhoud;
– Randafwerking schoonmaken van planten;
– Controle van de aanwezige hemelwaterafvoeren;
– Ongewenste beplanting en opkomende boomscheuten verwijderen;
– Aanvullen van Sedumaarde op naden en aansluitingen;
– Reparatieplekken tot 10% van het dak;
– Bijmesten met Sedumonderhoudsbemesting.

Ziet u het zelf niet zitten om het onderhoud van UWgroendak te doen? Geen probleem, u kunt zowel op afroep als contractueel voor 1-, 3- of 5 jaar het onderhoud van UWgroendak door ons laten uitvoeren.

Moet ik mijn groendak water geven?

Bij langere periode van droogte raden wij aan om het Sedumdak te bewateren. Ons advies is wanneer het langer dan 2 tot 3 weken droog is om éénmalig de tuinsproeier te maken, het dak (afhankelijk van de grote) te sproeien zodat alle lagen weer verzadigd zijn, en het dak er weer voor een aantal weken tegenaan kan.

Aanleg:

Kan er op het groendak worden gelopen?

Ja, u kunt op het groendak lopen. Wanneer u het dak wil onderhouden, of uw ramen moet zemen is het geen enkel probleem om op het dak te lopen (tenzij het Sedumdak is bevroren). Wanneer u een trapje op het groendak zet, is ons advies om hier een plankje onder te leggen zodat het gewicht van de pootjes wordt verdeeld over de plank i.p.v. in het groendak steekt en schade maakt.

Wanneer kan ik het best mijn groendak (laten) aanleggen?

UWgroendak kan het hele jaar door worden aangelegd, alleen wanneer het vriest is het niet mogelijk en onveilig om op het dak te zijn.

Wanneer ik UWgroendak-materialen in de webshop heb besteld en deze zijn geleverd, hoelang kan het op de pallet blijven staan?

Wij adviseren om zo snel mogelijk na levering te gaan verwerken, maar uiterlijk 24 na levering. Wordt u levering bezorgd tijdens zeer warm / droog weer, zullen wij u vooraf op de hoogte brengen maar zal het Sedum zo snel mogelijk verwerkt moeten worden en anders in iedergeval van de pallet afgehaald moeten worden en uitgerold zodat er weer licht en lucht bij kan.

Diversen:

Kan een groendak lekkage veroorzaken?

Als u het sedumdak toepast op een degelijke, waterdichte dakbedekking kan er geen lekkage ontstaan. Een beschermvlies voorkomt beschadiging van de dakbedekking en is wortelwerend. Daarnaast is het van groot belang dat u (wanneer u UWgroendak zelf aanlegt) niet in de dakbedekking snijd.

Heb ik last van vogels op het groendak?

Vogels gebruiken de losliggende stukjes (bijvoorbeeld kokos) voor hun nesten en zoeken / halen insecten uit UWgroendak. De ervaring heeft geleerd dat dit vaak snel na de aanleg van uw groene dak gebeurd. Hierdoor komt het soms voor dat het groendak word ‘beschadigd’, dit is meestal niet erg, want het is makkelijk (zelf) te herstellen. Door een glimmende CD op een stokje op uw groendak te zetten, voorkom je vogels op het dak.

Heb ik last van katten op het groendak?

Soms zijn er katten die uw groendak als kattenbak zien, niet fijn! In deze situatie worden soms visdraden of netten over het groendak heen gespannen. Ook helpen middelen als koffiedik, kattenschrik en / of geluidsapparatuur.

Staat uw vraag er niet tussen?

Wij hebben onze meest gestelde vragen op onze website vermeld, staat u vraag er niet bij? Geen enkel probleem, neem gerust contact met ons op per e-mail (info@uwgroendak.nl) of telefoon (tel: 030 87 89 951) zodat wij alsnog uw vragen kunnen beantwoorden.

Het bestaat nog: een bedrijf dat doet wat het belooft! Dat snel en duidelijk reageert. Dat een uitstekende kwaliteit levert voor een prima prijs. Dat alles weer supernetjes achterlaat. Dat vriendelijke, vrolijke en hardwerkende mensen in dienst heeft.
Kortom: we zijn heel blij met uwgroendak.nl en raden iedereen aan met hen in zee te gaan. Voor een beter milieu, betere isolatie en een groenere buurt.

Gerard van Midden

We zijn erg blij met de snelle levering en kwaliteit van het sedumdak. De communicatie verliep prettig en het leggen was prima zelf te doen. Al met al een prachtig resultaat, laat de bijen maar komen!

Peter van Tol

“Enige jaren na de oplevering van onze nieuwbouwhuizen in het Utrecht Noord-Oost wilden wij de daken van onze schuren vergroenen. De reden? Wij beseften dat onze geliefde stad zomers afkoeling nodig heeft en waterbuffering bij natte perioden. Daar wilden we een steentje aan bijdragen. Het insectenleven, binnenklimaat en de verlenging van de levensduur van de dakbedekking waren andere interessante redenen. En tot slot was ook het esthetisch aspect belangrijk. Prettig was dat de Gemeente Utrecht een subsidie uitgeeft, al hebben we die nog steeds niet binnen. Maar ook zonder is een groen dak de kosten meer dan waard! 

Door het met 17 woningen tegelijk aan te pakken, kregen we van UwGroendak een mooie korting. We hebben gekozen voor de optie dat UwGroendak de aanleg geheel verzorgde omdat dit ons veel tijd zou besparen tegen geringe meerkosten op de levering. Het contact vooraf en de tijdens de aanleg en ‘nazorg’ verliep zeer prettig. En het resultaat is prachtig zoals je ziet. UwGroendak heeft ook een onderhoudsinstructie afgegeven met daarbij een onderhoudscontract als optie. Al met al zijn we dik tevreden!”

Gert Heerschop

Initiatiefnemer, Heerschop Online

Groene daken voor meer biodiversiteit

Biodiversiteit is een term die we steeds vaker in de politiek, het nieuws en in tv-programma’s terug horen komen. De biodiversiteit is eigenlijk niets anders dan alle verschillende dieren, planten en mensen op aarde die de natuur (bio) verschillend (divers) houden. We houden met z’n allen de natuur in balans. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor gras, water, zand en andere grondsoorten. Het zou niet goed zijn als er alleen maar zand was geweest op de aarde, datzelfde geldt voor water en ga zo maar door.

We moeten de biodiversiteit in stand houden, en daar zit nou net het probleem in de grote steden. Steeds vaker luiden ecologen de noodklok, het gaat namelijk niet goed in de grotere Nederlandse steden. Er wordt maar bijgebouwd en bijgebouwd, zonder dat men oog heeft voor de natuur en haar biodiversiteit. Bloemen, gras en ander groen doen een mens erg goed. Door groene daken te plaatsen in de stad zorgen wij voor een verbeterde biodiversiteit, ook al is dit niet op ooghoogte van de mens.

Ook voor dieren zijn groene daken fijn

Je leeft in een drukke stad als Amsterdam of Rotterdam, denk je dat je als vogel een stressvrij bestaan hebt? Constant moet je op je hoede zijn voor lopende mensen, elektrische steps, auto’s, trams en scooters. Je bent vaker je vleugels aan het spreiden dan dat ze rustig tegen je lichaam zitten. Stress is voor niemand fijn.

Mensen onderschatten wel eens hoe vervelend een stad kan zijn voor dieren. Met groene daken realiseren we dagelijks ‘toevluchtsoorden’ voor dieren zoals vogels. Zij hebben eindelijk een plek waar ze rustig kunnen broeden, zichzelf in het groen begeven en niet gestoord kunnen worden door ons en onze voertuigen. Wanneer jij groene daken aan laat leggen op je woning, appartementencomplex of bedrijfswoning, zorg jij voor een verbeterde leefomgeving voor de dieren om je heen. 

Groene daken voor zuurstof

Een andere reden dat groene daken ontzettend goed zijn voor het milieu is de zuurstof waarmee planten onze wereld verrijken. Jij legt groene daken aan, de natuur doet haar werk en voorziet jou en anderen van meer zuurstof.

Groene daken snel aangelegd

Door onze constructies zijn groene daken binnen een mum van tijd aangelegd. Hoe lang we over het aanleggen doen, hangt vanzelfsprekend wel van het te bekleden oppervlak af. Het komt regelmatig voor dat een dak al binnen één dag groen is.

Benieuwd of groene daken wat voor jou zijn? Neem contact met ons op!